Psykologin bakom Hackkycklingen på ”Backen”

       När man är yngst på en skola och det är så mycket som två år som skiljer är det också stor skillnad inte bara i muskelmassa utan också i vikt, storlek och snabbhet. Man saknar alternativet att ge tillbaka.
        Ett exempel om du har något och någon vill retas med dig och ta ifrån dig detta har du alltså inga möjligheter att ta tillbaka det han snodde, eller sno något ifrån honom, för att få slut på det hela. I stället accelerera situationen. Tex. 1:an snor något av dig ger dig en knuff, 2:an ser och ska va lika stor och modig. Han ska vara en i gänget han också. Han ger sig också på dig för att visa att han också vågar. Det är ju ofarligt. Kanske rycker han något annat och fortsätter att knuffas. Därefter kommer den tredje osv. osv. och sen börjar det om igen.

Var och en av antagonisterna gör alltså var för sig inte särskilt mycket och kan klara sig med att ”ah jag gjorde ju bara…… eller ah det lilla får man ta. Han har ju den erfarenheten, han kunde ju ge tillbaka.” Men sammantaget för hackkycklingen är det katastrof.  Sen är det också så att man saknar inte bara krafterna etc. utan också erfarenheter och dom man nu får de får en enorm genomslagskraft bildligt talat blir de faktiskt slagna och sparkade in i dig. Om man sen kommer från en lugn och trygg omgivning med tillit etc. blir skillnaden gigantisk.

Desto längre tiden går desto värre blir det. Det är dessutom värre i en Internatskola där man alltså inte har någon att vända sig till på så lång tid i praktiken halvårsvis innan möjligheterna kommer att hitta någon att lätta sitt hjärta mot. När det som i mitt fall inte fanns någon hemma heller som av olika anledningar var möjlig att kommunicera med tog det alltså 2,5 år att frigöra sig från det värsta helvetet och få kontakt med BSN. Fast sen hamnade jag i ett etter värre helvete men det är en annan sak.

När du väl är hotad, slagen, psykad och effektivt nedtryckt och fråntagen all självkänsla och självbevarelsedrift kommer nästa fas: skrämseln. Jag kan bara hänvisa till mitt fall. På Solbacka fanns på min tid fyra käpphästar till hot.
Först och främst var det Inskolningen, som till stora delar också verkställdes, sen var det stryk bakom mässen (Guillous plattan) fast det var bara grus där, Därefter kom midvinterbloten och hotet om invigning genom diverse hemskheter där också. Stark var också om klosternatten som hotbild.

Hur tror ni den lilla killen tar det här jo det hade inte kunnat vara värre eller värkligare om det hade värkställts fullt ut! För mig var det lika verkligt som om jag hade utsatts för det och min egen fantasi gjorde det hela naturligtvis ännu värre. Efter två år och en sommarkurs varje dag med detta var jag ett vrak.

Så fungerar det.