Scifi - Sidan


Jag har alltid varit fascinerad av Science fiction!

Isaac Asimov

När jag var liten förstod jag ofta inte vad jag läste och när jag blev vuxen var det oftast inte rumsrent  att tala om Sifi i de stora sammanhangen ändå måste jag titta tillbaka på den store, den ende, den för mig gigantiske Asimov,  Isaac i förnamn.
Mannen som skapade den moderna Sifi litteraturen om jag nu får säga så om en genre som för alltid har blivigt degraderad till ”ungdomsböcker” och förskjuten från de stora litterära författarnas bord.
Isaac var som sagt först inte någon jag förstod men efter ett tag började han att framstå mer och mer som den man som var den mest banbrytande tänkaren och mänskliga filosofen och skärskådaren som jag hittills i mitt liv träffat på, och det är min fulla och fasta förvissning att jag inte kommer att träffa på någon större heller under resten av mitt liv.

Sifi anses ju vara den där genren som man tar till när man vill säga något förtäckt för att man vill klara livhanken eller inte bli utstött ur någon gemenskap. När sanningen vill ut men är för tuff att bära inom sig.

Isaac vart som ni förstår så småningom min ledstjärna. Den första boken av honom som jag kom i kontakt med var "Jag robot" som har gått till historien på grund av de tre robot lagarna som han för första gången satte på pränt. Dessa, än i dag och förmodligen för all framtid giltiga och grundläggande lagar, gjorde Isaac världskänd. Men det var med hans Stiftelsetrilogi som jag på allvar började se vad Isac gick för. Hans analys av mänskligheten, hur vi beter oss som grupp och konsten att beräkna vad en massa tar sig till hur massan beter sig, eller rättare sagt kanske vad en massa i en given situation och under en längre tid inte gör. Hans förmåga att se mänsklighetens svagheter som grupp hur illa vi beter oss och det faktum att även ett icke beräknat oförutsägbar händelse eller avbrott ändå inte kan i någon större utsträckning förändra hur vi som grupp beter oss.

Isaacs storhet låg också i hur han såg på människan med både för och nackdelar alltid kritisk men också involverande möjliga positiva sidor av människans beteende. Isac var högt utbildad och kunde ge en plausibel inramning av allt han skrev. Människans farliga drag och beteenden lirkades in i hans framsynta framställning av någon påhittad kommande händelse.  

Storheten i stiftelsetrilogin som sedermera utökades med flera böcker till visar också på att hans teorier höll för granskning av de som förstod vad han skrev om och tålde tidens tand. En mycket och ofta framkommen kritik mot honom var hans huvudpersons förutsatta förmåga att förutse människans beteende som grupp. Detta ofta av personer utan förståelse för människans destruktiva massbeteende.

Denna Asimovs klarsynthet vart alltså det han oftast fick massans kritik för. Det är klart att i ett tidsmässigt kort perspektiv är det också så, men i ett långt tidsperspektiv blir det matematiskt mer och mer trovärdigt.

Så småningom kom större delen av Isacs bokproduktion som nådde Sverige att införlivas i serien av Stiftelseböckerna.

Tyvärr tror jag att de flesta som läst honom bara ser det ytliga det lite bisarra i hans framställningar och inte orkar gå till grunden av vad som står bakom texten. Ett exempel:”Mulan den genetiskt missväxta regenten” står för just det oförutsägbara som ändå inte förstör förutsägelsen men uppfattas av många bara som något bisarrt ruskigt oförståeligt.

Kommentaren av roboten i grottan i den tidsmässigt sista boken om hur roboten "den roboten" tolkade framförallt första robotlagen är enligt mig det största beviset på Asimovs absoluta geni. Ni måste själva läsa böckerna Jag tänker inte avslöja dem. Trevlig läsning.

Tack Isaac för de många kvällarna av fantastiska bokupplevelser och många trevliga tankenötter som du under 50 år givit mig!

Här en länk till hans sida:  http://www.asimovonline.com/asimov_home_page.html

Knut